Universiteit Leiden

nl en

Jan Frans van Dijkhuizen over zijn boek in Grinnell College podcast

Eerder schreef van Dijkhuizen boeken over duistere onderwerpen als pijn, demonische bezetenheid en exorcisme. Maar voor zijn nieuwste boek koos hij een schijnbaar luchtiger onderwerp: verzoening. Maar wat blijkt, verzoening is vaak juist helemaal geen ''happy affair''. Hij vertelde erover in een podcast van Grinnell College – All Things Grinnell.

'Juist door de pure duisternis van mijn vorige boekonderwerpen wilde ik me wenden tot een meer opbeurend thema. Het leek perfect, het idee om een ​boek te schrijven over hoe mensen hun conflicten oplossen en wat er daarover geschreven is in de Engelse literatuur. Ik hoopte daar iets positiefs over te kunnen zeggen. Maar naarmate mijn onderzoek vorderde, begon ik steeds meer te beseffen dat verzoening eigenlijk ook een best duister onderwerp is. Dus daar ging ik dan, terug de duisternis in. Er is een zwart gat dat maar aan me blijft trekken.'

Meer weten?

Beluister de podcast hier. Het interview met Jan Frans begint op 27:00 en duurt ruim 20 minuten. De eerste helft van de podcast bestaat uit een interview met Grinnell - collega John Garrison over diens nieuwe boek, Shakespeare and the Afterlife (Oxford UP, 2018) – ook het beluisteren waard! 

Van Dijkhuizen publiceerde zijn boek A Literary History of Reconciliation: Power, Remorse and the Limits of Forgiveness in september 2018. Dit boek vormt het eerste onderzoek naar representaties van intermenselijke verzoening in literaire werken van het begin van de zeventiende eeuw tot heden, van William Shakespeare tot Marilynne Robinson, met een nadruk op hoe deze representaties putten uit de taal van goddelijke vergeving.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.