Universiteit Leiden

nl en

'Berechting Bashir zou opsteker zijn voor het Internationaal Strafhof'

Wie moet de gevallen Sudanese president Bashir gaan berechten? Het Internationaal Strafhof in Den Haag wil de oud-dictator berechten voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide in Darfur, maar het Sudanese leger weigert hem over te dragen en wil hem in eigen land voor de rechter brengen.

Carsten Stahn

Het zou het Internationaal Strafhof goed uitkomen als Bashir wordt uitgeleverd, zegt hoogleraar International Criminal Law & Global Justice Carsten Stahn in de Oostenrijkse krant Tiroler Tageszeitung. 'Het zou een belangrijk signaal zijn voor de rechtbank, die toch een vrij magere balans opmaakt over de zestien jaar dat deze bestaat.' In die jaren kwam het tot slechts drie veroordelingen en een nieuwe mislukking zal de geloofwaardigheid van het Strafhof geen goed doen. 

Mocht de zaak voor het Strafhof komen, dan zal het nog een lastig proces worden, verwacht Stahn. 'Als je een staatshoofd wil aanpakken, heb je getuigen nodig die dicht bij Bashir stonden. Wat dat betreft ziet het er niet rooskleurig uit.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.