Universiteit Leiden

nl en

Antivaccinatieboeken op Bol.com? 'Het bedrijf kan niet zijn handen wassen in onschuld'

In Nederland ligt Bol.com onder vuur, omdat de site antivaccinatieboeken laat zien in de zoekresultaten. het bedrijf weigert zoekresultaten te selecteren.

Wouter Hins

Eerder kwamen in de VS Facebook en Amazon in moeilijkheden vanwege onjuiste informatie over vaccinatie rondom een mazelen-uitbraak. Deze bedrijven grepen wel in, maar Bol.com doet dat dus niet. Hoe moeten internetplatforms omgaan met zulke kwesties?

Volgens Wouter Hins, bijzonder hoogleraar Mediarecht, is Bol.com een 'digitale supermarkt' en bepaalt het zelf hoe het de schappen inricht, terwijl Facebook meer doorgaat voor 'neutrale en passieve tussenpersoon'. Het aanbieden van antivacciniatieboeken is niet strafbaar, zegt Hins in Trouw, omdat deze boeken over het algemeen met goede bedoelingen geschreven zijn en niet te kwader trouw. Maar dat je zulke boeken kúnt aanbieden, betekent niet dat het ook moet. 'Het bedrijf kan dus niet zijn handen wassen in onschuld.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.