Universiteit Leiden

nl en

Media over honderdduizenden nieuw in kaart gebrachte sterrenstelsels

Een internationaal team van meer dan 200 astronomen uit 18 landen heeft honderdduizenden nooit eerder waargenomen sterrenstelsels gepubliceerd. De publicatie maakt deel uit van een project onder leiding van Leids hoogleraar Huub Röttgering. Media in binnen- en buitenland besteedden aandacht aan de ontdekking.

De sterrenstelsel maken deel uit van de de eerste fase van een grote nieuwe, ongekend gevoelige radiosurvey van de hemel die is uitgevoerd met de Low Frequency Array (LOFAR) telescoop. De survey werpt nieuw licht op tal van onderzoeksterreinen, waaronder de fysica van zwarte gaten en de evolutie van clusters van sterrenstelsels. Het wetenschappelijke tijdschrift Astronomy & Astrophysics heeft een speciaal nummer gewijd aan de eerste 26 onderzoeksartikelen die de survey en zijn eerste resultaten beschrijven.

Lees alles over de survey in het persbericht van het Nederlands instituut voor radioastronomie ASTRON: Nieuwe hemelkaart toont honderdduizenden onbekende sterrenstelsels

Een selectie uit de media-aandacht

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.