Universiteit Leiden

nl en

Felienne Hermans twittert erop los voor @NL_wetenschap en is op de radio

De hele week van 17 tot 23 februari beheert Felienne Hermans van het Leiden Institute of Advanced Computer Sciences het twitteraccount van NL_wetenschap. Deze account is elke week in handen van een andere wetenschapper. Radioprogramma Focus op Radio 1 belt iedere week met de wetenschapper van dienst. Hermans was dus ook te horen op de radio. Een paar vragen aan haar.

Hoe is het account NL_wetenschap ontstaan?

‘Wetenschapper Rosanne Hertzberger opperde het idee een gezamenlijk Twitteraccount te beginnen waar wetenschappers, iedere week een andere, kunnen delen wat hen bezighoudt. Dit idee vond veel weerklank en even later begon VSNU dit account. Deze week mag ik daar dus delen wat ik allemaal doe!’

Waarom doe je mee, heb je het daar niet veel te druk voor?

‘De belangrijkste reden is dat ik me best vaak zorgen maak over het verdwijnen van het vertrouwen in de wetenschap. Kijk bijvoorbeeld naar de discussies omtrent vaccinaties en klimaat. Hoe kan het nou toch dat mensen de experts niet vertrouwen? Dat vind ik echt eng. Mensen denken bij wetenschappers toch nog vaak aan verstrooide professoren die ver van de werkelijkheid staan en de gewone wereld niet kennen. Onder andere door dit initiatief hoop ik bij te kunnen dragen aan een beter beeld van de wetenschap, want ik en mijn collega’s doen heel relevante en interessante dingen.'

'Verder is het natuurlijk ook gewoon leuk om eens lekker schaamteloos over jezelf te mogen vertellen!’

Waar ga je het allemaal over hebben?

‘Eén van de dingen die ik wil doen, is laten zien hoe afwisselend en flexibel het leven als wetenschapper is. Vaak hebben mensen een verkeerd beeld over wat het inhoudt. Ze denken dat het heel eenzaam werk is, of veel lesgeven of enorm hard werken. Dat valt voor mij gelukkig wel mee.’

‘Ook wil ik graag wat vertellen over onderzoeksmethodes. Veel mensen, waaronder ook studenten, denken bij onderzoek toch vaak aan scheikunde- of natuurkundeproefjes. Veel bekende wetenschappers zijn natuurlijk ook bèta’s. Nu ben ik dat zelf ook, maar ik gebruik wel heel diverse methodes: soms analyseer ik data, maak vaker interview ik mensen of ontwerp ik nieuwe dingen. Ik denk dat het goed is voor het begrip in wetenschap dat mensen meerdere soorten wetenschap zien.’

Waarom ben je zo actief op Twitter, wat vind je er zo leuk aan?

‘Eerlijk gezegd was ik vroeger, voor Trump en de Brexit, vele malen actiever. In het begin van Twitter kon je er veel informatie vinden en leerde ik enorm veel over de nieuwste ontwikkelingen in programmeren, maar bijvoorbeeld ook over feminisme en gelijkheid. Nu kom je helaas ook enrom veel politiek tegen en een boel mensen die het beter weten. Ik kijk dus nog af en toe op de computer, maar niet meer op mijn telefoon zoals vroeger. Behalve deze week dan natuurlijk!’

Meer weten?

Was je niet wakker tijdens de live-uitzending van 03.00 's nachts? Luister dan hier de aflevering terug! (Kies voor tijdsvak 03:00 - 04:00).

Bekijk hier de blogpagina van Felienne.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.