Universiteit Leiden

nl en

Carel Stolker in de media: 'Brexit houdt wetenschap echt niet tegen'

'Onderschat nooit de verbindende kracht van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.' Dat stelde rector magnificus Carel Stolker in zijn toespraak op de dies, waarbij hij vooral doelde op de naderende Brexit. Een boodschap die veel weerklank vond in de (internationale) media.

'Over ongeveer anderhalve maand zou het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie moeten vertrekken. Tot groot verdriet van de Britse universiteiten en tot minstens zo groot verdriet van de achterblijvende universiteiten in de Unie. De gevolgen van de Brexit zijn vooral voor de Britse universiteiten ingrijpend. En al heeft de Britse regering beloofd dat ze dat gemiste Europese geld ook wel van Londen kunnen krijgen, het stelt de Britse collega’s niet gerust. Zij willen niet alleen blijven samenwerken met universiteiten in Ierland en op het vasteland van Europa, ze willen ook met ze concurreren.   Want om die twee gaat het in de wetenschap: samenwerking en competitie. Beide hebben de wetenschap eeuwenlang ver gebracht. En juist daarop is mijn hoop gevestigd. Want ook al lijkt het soms alsof de wereld in stukken uit elkaar valt, onderschat nooit de vitaliteit en verbindende kracht van universiteiten.' 

Lees het opiniestuk van Carel Stolker verder in de Volkskrant

'If history has taught us anything, it is that out of conflict comes collaboration,' says Carel Stolker. 'Why do countries allow their universities and academics to work together when they are in the midst of a blazing row? Primarily because countries need each other to achieve scientific progress. More than ever, the big issues faced by individual countries are common to us all: climate change, migration, infectious diseases, energy, pollution and cyber security. Collaboration then becomes a form of enlightened self-interest.'

Lees verder bij Times Higher Education

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.