Universiteit Leiden

nl en

'Regelgeving ruimte wordt een politiek verhaal'

Het katoenplantje dat was ontkiemd op de achterkant van de maan heeft het niet gered. Tegen de temperatuur in de maannacht van 170 graden onder nul was het niet bestand. Toch heeft het Chinese project de discussie over de regels in de ruimte weer op de kaart gezet.

Tanja Masson-Zwaan

Nu China naast Amerika en Rusland als derde macht in de ruimte aanwezig is, roept dat de vraag op wie daar de baas is, zegt universitair docent Tanja Masson-Zwaan bij Nieuwsuur. Regels in de ruimte bestaan er al sinds de jaren 60. 'We zijn wel bezig met het opvullen van een aantal hiaten dat er nog is, zeker nu de mogelijkheid bestaat dat we echt hulpbronnen commercieel kunnen gaan gebruiken. Daarom is een specificatie nodig van de regels.'

De regelgeving wordt wel een politiek verhaal, denkt de docent. 'Ik denk zelf dat landen toch wel heel erg afhankelijk van elkaar zijn en niets in hun eentje doen. Ook als je deze missie van China ziet, er zit zelfs een Nederlands instrument aan boord van de satelliet die de communicatie verzorgt. Dus er is altijd wel samenwerking.'

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.