Universiteit Leiden

nl en

NeCEN genoemd als topfaciliteit voor elektronenmicroscopie

'Het Nederlands Centrum voor Elektronen Nanoscopie (NeCEN) is een mooi voorbeeld van een faciliteit die op nationale schaal toegang biedt tot de laatste ontwikkelen op het gebied van cryo-elektronen microscopie', dat schrijft Sriram Subramaniam, een vooraanstaand leider in deze tak van sport, in het wetenschappelijk tijdschrift IUCrJ.

Ijskoude microscoop

Bij cryogene elektronenmicroscopie (cryo-EM) koelen onderzoekers biologische monsters af tot extreem lage temperaturen dichtbij het absolute nulpunt van −273,15 °C. Op die manier brengen ze moleculen uiterst gedetailleerd in beeld en doen ze onderzoek naar de samenstelling van de allerkleinste bouwstenen van het leven.

In zijn artikel belicht Subramaniam de onverminderde groei van cryo-EM en de toepassing ervan. Volgens hem is deze groei onder andere te danken aan nationale faciliteiten die wetenschappers toegang bieden tot de nieuwste cryo-EM technologie. Hij noemt NeCEN in Leiden als één van de voorbeelden. Centra als NeCEN zijn niet alleen van belang als faciliteit an sich, maar ook als hubs voor innovatie die het onderzoeksgebied nog verder vooruit kunnen sturen.

Pionier

Ludo Renault, hoofd van NeCEN is blij met de vermelding van zijn faciliteit: 'Het is goed om te zien dat NeCEN in 2019 nog steeds gezien en aangehaald wordt als een nationaal pionierscentrum voor cryo-EM en dat het een cruciale rol speelt bij de democratisering van deze technologie.'

Lees hier het volledige artikel: IUCrJ - The cryo-EM revolution: fueling the next phase

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.