Universiteit Leiden

nl en

Leidse astronomen over de ringen van Saturnus

Saturnus staat bekend om zijn ringen. Uit recente data van de ruimtesonde Cassini blijkt nu echter dat de planeet deze iconische ringen niet altijd heeft gehad. Leidse astronomen Yamila Miguel en Matthey Kenworthy reageren in verschillende media op de ontdekking.

Vliegkunst

In 2017 stortte ruimtesonse Cassini gepland neer op Saturnus: zijn werk zat erop. Cassini draaide van 2004 tot 2017 rondom de planeet en de bekende ringen om metingen te doen. Aan de hand van deze metingen bepaalden onderzoekers van UC Berkeley dat de ringen niet tegelijk met de planeet, maar pas later zijn ontstaan.

'Eind 2017 tijdens Cassini's laatste missie, de grande finale, programmeerde NASA de sonde om tussen Saturnus en zijn ringen te cirkelen', legt Miguel uit aan KIJK. 'Door die omloopbaan te analyseren, konden de wetenschappers het effect van de zwaartekracht van de ringen bepalen – en daarmee ook de massa.' Omdat ringen in de loop van tijd ruimtegruis oppikken en steeds zwaarder worden, duidt een lage massa op een jonge leeftijd.

Botsing?

'Heel interessant, slim onderzoek', zegt Kenworthy in De Morgen. 'De leeftijd van de ringen van Saturnus is al jarenlang onderwerp van discussie, waarbij één kamp vermoedt dat de ringen tegelijk met de planeet ontstonden, terwijl anderen denken dat ze veel jonger zijn. Dit artikel verstevigt de bewijslast van dat laatste scenario enorm.' Zijn favoriete theorie over het ontstaan van de ringen is een botsing tussen een kleine maan en een grote komeet.

Media

Miguel en Kenworthy in KIJK: 'Saturnus had niet altijd ringen'

Yamila Miguel op Nemo Kennislink: De ringen van Saturnus zijn erg jong

Matthew Kenworthy in De Morgen (België): Ringen van Saturnus onstonden pas in tijd van dinosauriës

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.