Universiteit Leiden

nl en

Hans Slabbekoorn in het AD over lawaai onder water

Hans Slabbekoorn van het Instituut Biologie Leiden doet onderzoek naar de effecten van lawaai op het onderwaterleven. Dit doet hij onder andere in de haven van Kamperland. Het AD ging bij hem op bezoek.

Zonder erbij stil te staan, versoort de mens met zijn geluiden de 'stille' onderwaterwereld, die eigenlijk helemaal zo stil niet is. Dieren produceren geluid om een partner te zoeken of voedsel te vinden of hun locatie te bepalen.

'Het is volstrekt duidelijk dat het lawaai van de mens deze processen doorkruist', zegt Slabbekoorn. Hij noemt voorbeelden als de bouw van windmolenparken, het tot ontploffing brengen van bommen uit WO II, scheepvaart en seismisch onderzoek. Met het onderzoek in Kamperlamp brengen onderzoekers de effecten van dit onderwaterlawaai in beeld.

Lees hier het volledige artikel in het AD: Lawaai onder water: Jammer dat een vis geen oordopjes in kan doen.

Eerder schreef ook de NOS al over het onderzoek van Slabbekoorn:  Zo veel herrie maken wij achter de horizon. Of ga direct naar hun interactieve special en zie en hoor waarom geluid van levensbelang is voor zeedieren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.