Universiteit Leiden

nl en

Studenten iGEM Leiden in NRC over biologiecompetitie

De NRC interviewde het Leidse iGEM-studententeam, samen met drie andere Nederlandse teams. In het artikel delen de Leidse studenten hun gedachten over de veiligheid en ethiek van genetisch modificeren. ‘Je moet goed kunnen uitleggen waar je mee bezig bent, dat is ook een onderdeel van iGEM.’

Bacteriën hebben ook stress

Nieuwe antibiotica zijn hard nodig om resistente bacteriën te bestrijden, maar deze ontdekken lukt niet of nauwelijks. Het Leidse studententeam werkt daarom aan een bacterie die verkleurt onder stress, veroorzaakt door een bepaalde antibacteriële stof. De stress en dus de verkleuring, geven aan dat de bacterie niet goed tegen de betreffende stof kan. Teamlid Carli Koster, Life Science & Technology, licht toe: ‘Stressvolle stoffen zijn voor bacteriën afzonderlijk niet fataal, maar in de juiste combinatie vormen ze een dodelijke cocktail. Onze ‘stressbacterie’ maakt het mogelijk stoffen te ontdekken die bestaande medicijnen kunnen versterken of om compleet nieuwe medicijnen te maken.’

Legoblokjes

In het krantenbericht vertelt het Leidse team over zogeheten ‘BioBricks’: genetische bouwstenen die als een soort Lego-blokjes te combineren zijn. Sommige van deze BioBricks kunnen wel wat verbetering gebruiken. ‘Om kans te maken op een gouden medaille moet je als iGEM-team onder andere een verbeterde BioBrick produceren’, zegt Laurens ter Haar. De Leidse studenten rondden onlangs nog een succesvolle crowdfundingsactie af, waarbij ze de beoogde €8.900 ophaalden voor hun onderzoek.

Lees hier het volledige artikel: ‘Wie maakt de gaafste levende machientjes?’

Het dertienkoppige iGEM-team met studenten van zes verschillende opleidingen.

Sinds de jaren zeventig vindt iGEM ieder jaar plaats. Het is een wereldwijde wedstrijd waarbij studententeams de synthetische biologie inzetten om een maatschappelijk probleem op te lossen. iGEM staat voor de onafhankelijke stichting International Genetically Engineered Machine. Met de stressbacterie gaat team Leiden de strijd aan met 323 andere studententeams. Op donderdag 25 oktober presenteren zij hun werk in Boston. Op maandag 29 oktober is de prijsuitreiking.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.