Universiteit Leiden

nl en

Rob de Wijk: 'EU wil onafhankelijkheid van Russisch gas'

Rob de Wijk, hoogleraar International Relations and Security aan het Institute of Security and Global Affairs, stelt op Energiepodium.nl dat geopolitiek en commercie botsen bij het Nord Stream 2 Project, een pijpleiding van Russisch gas naar Europa.

Nord Stream 2 is de nieuwe pijpleiding die Russisch gas door de Oostzee naar Duitsland moet transporteren. Hierbij staat veel op het spel. Duitsland wordt gesteund door Frankrijk, Oostenrijk en Nederland, maar de Europese Commissie heeft grote twijfels. 

Botsing geopolitiek en commercie

Volgens Rob de Wijk botsen geopolitiek en commercie bij dit project. Als eerste reden geeft de Wijk de conflicten tussen Rusland en Oekra├»ne over transit fees, gasprijzen en onbetaalde gasrekeningen. Hierdoor werd tussen 2006 en 2009 de doorvoer van gas naar sommige Oost-Europese EU-lidstaten gestaakt. De tweede reden is de annexatie van de Krim in 2014 waardoor de relatie tussen EU-lidstaten en Rusland verder vertroebelde. Als derde reden geeft de Wijk de stresstests uitgevoerd om de gevolgen te onderzoeken van een nieuwe leveringsblokkade van Russisch gas. Zijn conclusie: 'Een langdurige verstoring van gasaanvoer zou vooral grote gevolgen voor de Oost-Europese lidstaten hebben.'

Lees het volledige artikel op Energiepodium.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.