Universiteit Leiden

nl en

Michiel Luining over toenemende onenigheid in Europa

Na brexit is de euroscepsis verschoven naar spanningen over het fundament van de EU, dat stelt Michiel Luining in het Financieele Dagblad. Luining is docent aan het Instituut Bestuurskunde en bespreekt dat niet alleen Polen, maar ook Hongarije zich nu moet verantwoorden in de Europese Raad, omdat zij de eigen rechtsstaat aantasten.

Aanleiding van de discussie is de verdeeldheid over de migratiekwestie en de beslissing van het Oostenrijks voorzitterschap om naast Hongarije, Polen op te roepen. ‘Deze spanningen laten zien dat de focus van de euroscepcis is verschoven. Waar voor de brexit de aandacht vooral lag op het verlaten van de EU, wordt tegenwoordig het fundament van de Europese samenwerking betwist.’ De Poolse vicepremier Jaroslaw Gowin reageerde fel en accepteert de kritiek niet.

Lees het volledige artikel op FD.nl

Foto: Vicepremier Jaroslaw Gowin

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.