Universiteit Leiden

nl en

'Een dove bruinvis is een dode bruinvis'

Hoeveel herrie maken mensen onder water? Bioloog Hans Slabbekoorn gaat er samen met collega's uit andere Noordzeelanden onderzoek naar doen onder leiding van Rijkswaterstaat. En dat is nodig, want het wordt steeds drukker onder water en dieren hebben daar veel last van. NOSop3 maakte een uitgebreide special over het onderzoeksprogramma.

Scheepvaart, bommen uit de Tweede Wereldoorlog die nog dagelijks tot ontploffing worden gebracht en windmolens zorgen voor veel en harde geluiden in de Noordzee. Die geluiden hebben grote gevolgen, legt Slabbekoorn uit aan NOSop3: van vissen die 'ontploffen' als ze te dicht bij een windmolenpaal zwemmen tot bruinvissen die ten dode zijn opgeschreven als ze door harde geluiden hun gehoor verliezen. 

Lees het verhaal op de website van NOS: Zo veel herrie maken wij achter de horizon. Of ga direct naar de interactieve special en zie en hoor waarom geluid van levensbelang is voor zeedieren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.