Universiteit Leiden

nl en

'Bronbelasting is vooral een pr-stunt van het kabinet'

Het kabinet moet met betere plannen komen om het imago van Nederland als doorsluisland voor belastingontwijkende multinationals bij te stellen. Dat zeggen de Leidse wetenschappers Henk Vording en Jan Vleggeert in een artikel in Weekblad Fiscaal Recht, waar Trouw vandaag over schrijft.

De voorstellen die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd zijn veel te beperkt om de geldstromen die bedrijven door Nederland laten lopen aan te pakken, zeggen hoogleraar Vording en universitair hoofddocent Vleggeert. Zo wordt de voorgestelde bronbelasting, die wordt betaald over royalty's of dividend uit een ander land, alleen geheven op betalingen aan landen met een tarief van 7 procent of minder voor de winstbelasting. Volgens Vording en Vleggeert zegt dit weinig over hoeveel belasting er daadwerkelijk wordt betaald. 

Bovendien is de bronbelasting gemakkelijk te ontwijken, stellen de wetenschappers. De plannen lijken daarmee meer op een pr-stunt dan een serieus plan van aanpak om belastingontwijking in Nederland aan banden te leggen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.