Universiteit Leiden

nl en

Maaike Warnaar in OverDeMuur: een Iraans charmeoffensief

In het Drents Museum loopt momenteel de expositie ‘Iran: Bakermat van de beschaving’. Op het eerste gezicht lijkt de expositie apolitiek, maar is deze dat wel? Maaike Warnaar, universitair docent aan de Universiteit Leiden, kijkt met een kritische blik naar de expositie.

Wie de tentoonstelling bezoekt zal zijn ogen uitkijken: kruiken en schalen van massief goud, zilveren munten en kleitabletten in spijkerschrift. ‘De bezoeker die dacht dat Iran een achterlijk land was, weet nu dat het de bakermat van de beschaving is’, zegt Warnaar. ‘Geen land van antiwesterse terroristen, maar juist een land vol gastvrijheid.’

‘Het beeld van Iran als bakermat van de beschaving vormt een welkom tegengeluid waar rechts-populisme de islamitische wereld reduceert tot barbaars en achterlijk’, zegt ze. Maar de expositie is ook een sterk vereenvoudigd beeld benadrukt Warnaar: ‘Eén dat naadloos past binnen het charmeoffensief van het Iraanse regime.’

Meer weten?

Lees het hele artikel met Maaike Warnaar op OverDeMuur.org.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.