Universiteit Leiden

nl en
De NAVO in Afghanistan van end state naar end date

‘Trumps NAVO-strategie begint tegen hem te werken’

Trumps strategie van dreigen en roepen is niet eeuwig houdbaar. Dat zei hoogleraar Rob de Wijk tegen RTLZ naar aanleiding van de NAVO-top in Brussel.

Heel even schrok de Westerse wereld zich een hoedje: had de Amerikaanse president Donald Trump echt gedreigd zich terug te trekken uit de NAVO? Zelf ontkende hij, en zei hij dat het in dit geval 'niet nodig' zou zijn om eruit te stappen. De lidstaten hadden immers toegezegd hun defensieuitgaven te verhogen naar 2 procent van hun Bruto Binnenlands Product. 

Vrij krankzinnig

Toch gaat deze strategie van dreigen en roepen op den duur tegen Donald Trump werken, vermoedt hoogleraar Internationale betrekkingen en veiligheid Rob de Wijk. Op RTLZ zei hij daarover: ‘Trump is weg en de NAVO bestaat nog, dus dat valt wel mee. Maar het is vrij krankzinnig. Op deze manier kan je geen bondgenootschappen bij elkaar houden.’

Amerikanen hebben alles al

‘De president wordt straks gewoon niet meer serieus genomen’, denkt De Wijk. ‘Het begint tegen hem te werken. Terwijl er al veel was om tevreden mee te zijn: er kwam al meer geld, er is samenwerking in Afghanistan, er start een nieuwe Irak-missie en de commandostructuur van de NAVO wijzigt. De Amerikanen hadden alles wat ze willen al.’

Lees het volledige artikel bij RTLZ.

NAVO-baas bezoekt Universiteit Leiden

Onlangs bezocht Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, de Universiteit Leiden. Hij riep Nederland op om meer te investeren in defensie. Stoltenberg kwam naar de universiteit op verzoek van hoogleraar Jaap de Hoop Scheffer, die eerder ook secretaris-generaal van de NAVO was.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.