Universiteit Leiden

nl en

Mensen hebben vaak te véél vertrouwen in de media

Factchecker, hoaxjager en universitair docent Peter Burger is allicht de bekendste factchecker in ons taalgebied. Hij jaagt op nepnieuws en zogenoemde hoaxes – vorig jaar zelfs in opdracht van Facebook. Een gesprek over organenroof, Russische trollen en complottheorieën, bij De Morgen.

Peter Burger

Het was wel érg merkwaardig. Hoewel er vorige zondag, na afloop van het WK voetbal, geen gebrek aan beelden was van de rellende jongeren in Frankrijk, doken er binnen de kortste keren toch valse foto’s en filmpjes op, die op een andere plek, in een ander jaar, en in een totaal andere context waren gemaakt.

“Dat kun je altijd verwachten als er groot nieuws is”, zegt Peter Burger, mediaprof aan de universiteit van Leiden, gespecialiseerd in moderne sagen en andere vormen van nepnieuws. “Mensen willen dan meteen het punt maken: ‘Zie je wel dat die migrantenjongeren alleen maar voor ellende zorgen!’ Ze tikken op Google de trefwoorden ‘rellen’ en ‘migranten’ in, vinden beelden waarvan ze de herkomst niet checken, en hop, de tweets zijn vertrokken.”

Lees het hele artikel bij De Morgen of in PDF

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.