Universiteit Leiden

nl en

Impasse op de Middellandse Zee

'Sinds het Italiaanse statement is een impasse ontstaan op de Middellandse Zee die ‘uniek’ is in de maritieme geschiedenis', zegt Eugenio Cusumano, assistent-professor internationale betrekkingen. 'Italië en Malta zijn niet verplicht om hun havens te openen voor migrantenschepen, maar reddingsschepen staan ook in hun recht om mensen in nood te redden op internationale wateren.'

Terug naar Libië is voor de reddingsorganisaties geen optie omdat dit geen veilig land is, maar elders kunnen ze niet terecht omdat geen land migranten meer wil opnemen.’

Tot vorige maand voerde Italië de coördinatie over de reddingsoperaties voor de Libische kust. Nu de Libische kustwacht versterkt is met training en materieel van de Europese Unie voelt de Italiaanse regering zich niet langer ‘moreel verantwoordelijk’ om dit te blijven doen, legt Cusumano uit. Nu Italië zich heeft teruggetrokken, vaart de Libische kustwacht steeds verder uit buiten de 12-mijlsgrens van de territoriale wateren om zelf migranten van zee te redden.

Lees het volledige artikel bij Volkskrant

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.