Universiteit Leiden

nl en

Een gewapend conflict via de ruimte?

"Als het aankomt op de verdediging van Amerika, volstaat het niet om in de ruimte aanwezig te zijn. We hebben Amerikaanse dominantie nodig", zei Donald Trump deze maand tijdens een bijeenkomst van de nationale raad voor de ruimtevaart. In hoeverre kunnen we spreken van een militarisering van het heelal en is een gewapend conflict via de ruimte mogelijk?

Volgens Tanja Masson-Zwaan hoeven we niet zozeer te vrezen voor een vernietigingsoorlog van satellieten in te ruimte, maar moeten we eerder vrezen voor cyberaanvallen. De toenemende militaire en maatschappelijke afhankelijkheid van satellieten brengt wel gevaren met zich, zo vertelt Masson-Zwaan in de Trouw.

"Het is heel makkelijk om telecommunicatie plat te leggen of gps te verstoren", aldus Masson-Zwaan. "Over cybertechnieken als jamming en spoofing moeten we ons nu het meeste zorgen maken. Via satellieten kun je bankautomaten en belverkeer stilleggen, stoplichten reguleren of de navigatie in auto's verstoren. Er kan veel en er gebeurt veel. En het is officieel strafbaar, maar heel moeilijk te bewijzen."

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.