Universiteit Leiden

nl en

Tanja Masson in Een Vandaag over militaire ruimtemacht van Trump

“Het is niet genoeg dat Amerika aanwezig is in de ruimte. Amerika moet domineren”, zegt Donald Trump tijdens een bijeenkomst met de Nationale Ruimteraad. Zodoende wil hij naast de land-, zee-, en luchtmacht een nieuwe militaire kracht oprichten: de Space Force. Ruimterecht deskundige Tanja Masson denkt dat dit jaren kan gaan duren.

Vooralsnog vallen de buitenaardse operaties van de VS onder de luchtmacht. Het is de bedoelding dat de Space Force naast de luchtmacht zal gaan werken. “Het is nog maar de vraag of dit grote veranderingen gaat meebrengen ten opzichte van de al bestaande space force binnen de luchtmacht”, legt Masson uit in Een Vandaag. “Ik vraag me af wat ervan terecht gaat komen.”  

Tegenstanders van de Space Force beroepen zich op het Ruimteverdrag van 1967, dat onder meer door de VS is ondertekend. Masson merkt echter op dat het ruimterecht niet kan bepalen hoe een land het leger inricht. “Het ruimterecht regelt de relaties tussen landen in de ruimte. Het geeft daar wel bepaalde regels voor, maar zo’n space force is niet verboden”, aldus Masson.

Het ruimterecht bepaalt onder meer dat er geen massavernietigingswapens in de ruimte mogen worden geplaatst, maar er is nog niet gezegd of dit een doelstelling is van de Space Force, aldus Masson.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.