Universiteit Leiden

nl en
Rob Overmeer

Documentaire Plastic Soup Surfer op National Geographic

Bioloog, kunstenaar, activist en Leids alumnus Merijn Tinga is afgelopen jaar in 28 dagen de Rijn afgepeddeld, om aandacht te vragen voor vervuiling door plastic afval. De tocht van meer dan 1000 kilometer is vastgelegd in de documentaire 'From Source to Sea', die te zien is op 4 juni om 20:50 op National Geographic Channel.

Succes

Tinga, ook wel bekend als de Plastic Soup Surfer, voert al jaren actie om plastic zwerfafval tegen te gaan. Onlangs nog boekte hij succes: de Europese Commissie heeft plannen gemaakt om het gebruik van plastic producten terug te dringen, mede door de inspanningen van Tinga. In de documentaire 'From Source to Sea' is te zien hoe Tinga een hightech board laat maken van plastic afval en vervolgens de Rijn afpeddelt, van Zwitserland tot aan de Noordzee. Met zijn surfplank wil hij laten zien hoeveel plastic er wordt gemaakt en hoeveel daarvan in onze rivieren belandt. 'Het board is de boodschap', aldus Tinga in de trailer.     

In de media

De actie van Tinga en de bijbehorende documentaire genereerde veel media-aandacht. Hieronder een overzicht: 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.