Universiteit Leiden

nl en
Foto: AFP

'Noord-Koreaanse kernwapens zijn niet de ergste dreiging'

De politieke top tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea wordt breed uitgemeten in de media: wat gaat er gebeuren met het Noord-Koreaanse kernwapenarsenaal? Hoewel er hoop is op vrede, verzoening en nucleaire ontwapening, is er ook reden tot zorg: het punt mensenrechten is van de agenda geschrapt. Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden, zegt hierover in Trouw: 'Noord-Korea is inderdaad een existentiële dreiging, maar niet wegens de kernwapens.'

Volgens hem vormt Noord-Korea een dreiging vanwege de grove mensenschendingen die komen kijken bij manier waarop het regime de macht houdt. Het laat zien dat een relatief klein land kan worden toegelaten als volwaardig lid van de internationale gemeenschap, zolang het maar kernwapens heeft en meedogenloos de eigen ideologie toepast. Breuker baart zich hier zorgen over: 'Dit machtsbehoud en de totalitaire onderdrukkingsstructuur zijn te kopiëren en te exporteren.'

Meer weten?

Lees het volledige essay van Remco Breuker op Trouw.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.