Universiteit Leiden

nl en

Opinie FD: Paul Abels is voorstander WIV

Weinigen spreken zich uit als voorstander van de voorgestelde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WIV) waar over op 21 maart wordt gestemd. Hoogleraar Paul Abels, verbonden aan het Institute of Security and Global Affairs, schrijft er een opinie stuk over in het FD.

Er zijn weinig mensen die zich hard op uit te spreken vóór de nieuwe wet. Niet vreemd omdat het een gevoelig onderwerp is of mensen mogen zich niet uitspreken omdat ze gebonden zijn aan een geheimhoudingsplicht. 

In het debat ziet Paul Abels vooral angst voor de overheid, vooral onder jongeren. Daar tegenover is het voor de overheid erg lastig om te bewijzen dat we te maken hebben met 'zeer fatsoenlijke en gebalanceerde wetgeving'. Volgens Abels zou de overheid het vertouwen van de burger moeten krijgen: 'De terechte angsten voor privacy-aantastingen door de Googles, Facebook en andere partijen die – anders dan de diensten - niet of nauwelijks wettelijk afgebakend en gecontroleerd worden, moeten vervolgens in een ander kader alle aandacht krijgen die zij verdienen.'

Lees het hele artikel op de website van het FD (betaald artikel).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.