Universiteit Leiden

nl en

Honorata Mazepus over de uitslag van de presidentverkiezingen van Rusland

Honorata Mazepus onderzoeker bij het Instituut Security and Global Affairs (ISGA) is geïnterviewd door 7Days over de uitslag van de presidentsverkiezingen van Rusland op 18 maart. 'Het zijn geen vrije democratische verkiezingen maar de grote Poetin-show'.

Vladimir Poetin werd zondag opnieuw gekozen tot president, hij kreeg 75% van de stemmen. Dit was geen verrassende uitslag. ‘Hij stuurt de debatten en controleert opiniepeilingen. De oppositie krijgt nauwelijks kans om hun boodschap over te brengen’, aldus Honorata Mazepus. Ook mocht Poetin's grootste rivaal, Alexej Navalny, niet meedoen, de enige kandidaat die openlijk kritisch op Poetin is.

Het volk

Op gebied van economie kan Rusland zich nog ontwikkelen. Daarnaast is er corruptie en nauwelijks persvrijheid. Desondanks kwam uit de peilingen naar voren dat 80% van de Russen Poetin steunen. Volgens Mazepus zijn deze peilingen niet helemaal betrouwbaar:  ‘In niet-democratische landen zijn mensen niet altijd eerlijk in het beantwoorden van politiek gevoelige vragen’.

Lees het hier het volledige interview

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.