Universiteit Leiden

nl en

'Burgerjury sympathiek idee, maar pas goed op!'

Hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans vindt de burgerjury die GroenLinksraadslid Van Staaden in Wijk bij Duurstede bepleit, een 'sympathiek experiment'. Dit zegt hij in AD/Utrechts Nieuwsblad.

Wim Voermans.
Wim Voermans

Volgens Voermans is de gemeenteraad niet alleswetend: ‘Aan de ene kant is zo'n initiatief mooi. Je peilt wat er leeft onder de inwoners. Dat gebeurt natuurlijk ook bij de gemeenteraadsverkiezingen. Maar dat is maar op één moment in vier jaar en dan gaat het ook nog over veel meer thema's.’

Een burgerjury moet dan ook serieus zijn: ‘Van begin af aan moet duidelijk zijn wat de verwachtingen en mogelijkheden zijn. Je moet zoiets gecontroleerd doen,’ aldus de hoogleraar in het AD/Utrechts Nieuwsblad.

Een belangrijke voorwaarde is volgens Voermans dat er duidelijkheid is wat het hoogste orgaan is. De gemeenteraad heeft altijd het laatste woord. ‘Maar als met het uitgesproken oordeel van de burgerjury aan alle afgesproken voorwaarden is voldaan, dan moet de gemeenteraad wel over erg sterke argumenten beschikken om van dat oordeel af te wijken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.