Universiteit Leiden

nl en

Masson-Zwaan: ‘Elon Musk deed alles volgens het boekje’

Tech-ondernemer Elon Musk is er in geslaagd om met de Falcon Heavy-raket, de krachtigste raket ter wereld, een Tesla Roadster de ruimte in te schieten. Een belangrijke stap voor de ruimtevaart.

Tanja Masson-Zwaan, universitair hoofddocent en plaatsvervangend directeur van het Internationaal Instituut voor Lucht- en Ruimterecht, legt op NPO Radio 1 uit wie bepaalt of en wat er de ruimte in gelanceerd wordt. ‘Voor de lancering heeft Elon Musk een vergunning gekregen van de Amerikaanse autoriteit. Hij heeft dus alles netjes volgens het boekje gedaan.’

Over wie de regels in de ruimte bepaalt en wie verantwoordelijk is bij bijvoorbeeld een botsing, is Masson-Zwaan duidelijk: ‘Er bestaat internationaal ruimterecht. Staten zijn verantwoordelijk voor activiteiten van zijn onderdanen. In Nederland hebben we ook een ruimtevaartwet. Overheden moeten zichzelf afvragen of zij verantwoordelijk willen zijn voor hetgeen de ruimte in wordt geschoten. Bij een botsing is de staat namelijk aansprakelijk voor schade.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.