Universiteit Leiden

nl en

Ton Broeders in Nieuwsuur over DNA-onderzoek in zaak Nicky Verstappen

Het wordt het grootste dna-verwantschapsonderzoek ooit in Nederland. 21.500 mannen worden opgeroepen door de politie in de hoop de moord op de 11-jarige Nicky Verstappen te kunnen oplossen.

Ton Broeders.
Ton Broeders

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) geeft aan dat het onderzoek zo’n zes tot twaalf maanden in beslag zal nemen. In Nieuwsuur vertelt Ton Broeders, emeritus hoogleraar criminalistiek, wat het NFI precies gaat doen: ‘Ze gaan proberen Y-chromosomale profielen te maken. Daarmee kun je in de mannelijke lijn kijken of je te maken hebt met familie of met de dader zelf natuurlijk.’

Broeders plaats zijn kanttekeningen bij het onderzoek: ‘Er zit dus wel een morele kant aan. Als je meedoet - en de dader is een familielid van je - dan getuig je tegen je familielid. Dat is in strijd met het verschoningsrecht. Dat komt hiermee onder druk te staan. Je kunt wel weigeren, maar de situatie is niet zo duidelijk. Mensen staan er niet bij stil.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.