Universiteit Leiden

nl en

Is de vrees om toestaan dierproeven door Britten terecht?

De Britse regering heeft besloten om na de Brexit een Europees artikel omtrent dierengevoel en -welzijn niet over te nemen in de nationale wetgeving. De Britse krant Independent kopte 'The Tories have voted that animals can't feel pain'. Dit besluit leidde tot grote onrust onder Britse dierenrechtenactivisten. Zet deze maatregel van premier Theresa May de deur open voor meer dierproeven?

Janneke Vink.
Janneke Vink

Janneke Vink, die onderzoek doet naar de positie van dieren in de constitutionele democratie, geeft in De Gelderlander en het AD aan hier niet bang voor te zijn. ‘Er wordt gedaan alsof de Britse regering het tegenovergestelde aangenomen heeft: een verklaring dat dieren geen gevoeligheid voor pijn zouden hebben. Dat is natuurlijk een drogreden. Men weigert alleen de expliciete erkenning over te nemen.'

Vink plaatst een kanttekening bij het desbetreffende Europese artikel (13 VwEU), waarin onder meer staat dat lidstaten ten volle rekening moeten houden met hetgeen vereist is voor het welzijn van dieren als wezens met gevoel. ''Wat betreft die verplichting volledig rekening te houden met de welzijnsbehoeften van dieren is het artikel überhaupt nooit volledig nageleefd. De bio-industrie en al haar welzijnsmisstanden bestaat immers nog steeds.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.