Universiteit Leiden

nl en

'Rutte III lijkt wel antidemocratisch’

Onderzoeker Geerten Waling geeft in een opiniestuk in de Volkskrant aan dat Rutte III antidemocratisch lijkt te worden: ‘Als bij democratische vernieuwingen het middel wordt beoordeeld op zijn politiek wenselijke uitkomst is dat in essentie antidemocratisch.’

Geerten Waling

In het opiniestuk geeft Waling als voorbeeld het afschaffen van het raadgevend referendum. Volgens Waling wil de meerderheid van de Nederlanders af en toe meebeslissen, maar zijn de coalitiepartijen hier op tegen.

Volgens Waling moeten referenda juist vaker plaatsvinden om het middel op waarde te kunnen schatten. ‘Iedere burger en iedere partij moet de kansen en beperkingen van referenda leren kennen en een democratische routine opbouwen. Een peuter die na twee dagen oefenen nog niet kan lopen wordt toch ook niet de rest van zijn leven liggend vervoerd?

Het opiniestuk is in zijn geheel te lezen op de website van de Volkskrant.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.