Universiteit Leiden

nl en

Rutte III en het effect op de belastingen

Nu hebben veel buitenlandse multinationals en bands als de Rolling Stones een vestiging of bv in Nederland omdat ze hier geen belasting hoeven te betalen. Maar dat voordeel verdwijnt, in ieder geval deels. De formatiepartijen tonen zich daarmee gevoelig voor de wereldwijde kritiek op belastingontwijking en -ontduiking.

Er komt een bronbelasting op royalty's en rente, al is nog onduidelijk hoe die eruit gaat zien. Een mogelijkheid is dat die alleen wordt geheven op betalingen aan groepsvennootschappen in belastingparadijzen. Daarmee worden alleen bv'tjes aangepakt die Nederland weinig belastinginkomsten of banen opleveren.

Hoeveel dit de belasting moet opleveren is niet bekend, maar de verhoging hangt samen met het schrappen van de dividendbelasting. De staat loopt straks €1,4 mrd aan dividendbelasting mis. Dat gat moet met andere belastingen worden gedicht. Toch verwachten Haagse bronnen niet dat de nieuwe belasting veel zal opleveren.

Jan Vleggeert in de media

Jan Vleggeert heeft meedere mediaoptredens gedaan omtrent deze onderwerpen:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.