Universiteit Leiden

nl en

Alastair Reed over de aanpak van Syriëgangers

De val van het IS-kalifaat is aanstaande. Tegelijkertijd waarschuwde de AIVD voor een stijging van de terugkeer van vooral de geharde strijders. Hoe moet Europa hiermee omgaan? Het inkrimpen van vrijheden zal terreurorganisaties als IS alleen maar voeden.

Een belangrijk IS-bolwerk valt op 3 oktober, nabij het Iraakse Mosul. Echter, de terreurgroep is nog lang niet verslagen. De oplossing voor twee problemen is daarmee nog ver te zoeken. Ten eerste het aantal geradicaliseerde burgers die uitreizen. Ten tweede deze terugkerende geradicaliseerde burgers. Door de veranderende retoriek van IS, wordt men aangemoedigd om in eigen land aanslagen te plegen. Na deze oproep volgden door IS geïnspireerde aanslagen in Nice, Londen, Stockholm en Barcelona.

Aanpak

De oplossing zit daarmee in de (preventieve) aanpak. Alastair Reed vindt dat landen hun verantwoording moeten nemen van terugkerende radicaliserende burgers en niet door blokkering deze personen het probleem van een ander land maken. Ook zegt Reed dat vervolging geldt als de meest repressieve aanpak. Dit zou een afschrikwekkend effect hebben. Ook moet er meer aandacht komen voor echte preventie: voorkomen dat mensen überhaupt radicaliseren. Hier ligt een taak voor de gehele samenleving – burgers, politici, bedrijven, scholen – om te voorkomen dat moslims zich buitengesloten voelen en vallen voor de retoriek van terreurorganisaties.

Lees hier het volledige artikel

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.