Universiteit Leiden

nl en

Kan een aap eigenaar zijn van eigen selfies?

Dierenrechtenorganisatie PETA was jarenlang in een juridische strijd verwikkeld omtrent foto’s van een makaak-aap. De makaak-aap had namelijk zelf selfies gemaakt met de camera van een natuurfotograaf. Dus, vindt PETA, zou makaak-aap Naruto zelf de eigenaar moeten zijn van deze foto’s.

Janneke Vink over dierenrechten
Janneke Vink

Janneke Vink, promovendus op het gebied van dierenrechten, zegt hier het volgende over op NOS.nl: ‘Het lijkt erop dat PETA de rechter probeerde te verleiden deze makaak impliciet te erkennen als rechtspersoon.’ Het resultaat: een schikking.

Deze zaak is volgens Vink onderdeel van een bredere trend om dierenrechten af te dwingen via de rechter. Toch verwacht Vink niet dat apen in Nederland als rechtspersonen zullen worden gezien: ‘Onze rechters zullen niet zo creatief zijn.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.