Universiteit Leiden

nl en

‘Beoordeel roofkunstclaims in het licht van schending mensenrechten’

Volgens Evelien Campfens, als promovendus verbonden aan het Grotius Centre for International Legal Studies, wordt het hoog tijd dat er een Europese restitutiecommissie komt die op een transparante manier zoekt naar billijke oplossingen in restitutiezaken.

Dit zegt Campfens in een artikel in het NRC Handelsblad van 5 augustus 2017. Er worden nu steeds vaker oorlogsclaims voorgelegd aan Amerikaanse rechters. Dit komt omdat oorlogsclaims in Europa vaak verjaard zijn. ‘In de VS kan wel worden geclaimd. Grofweg kun je zeggen dat het Amerikaanse rechtssysteem de belangen van de oorspronkelijke bezitter vooropstelt. In Europa heeft de wetgever meer oog gehad voor de bezitter die te goeder trouw iets heeft aangekocht,’ aldus Campfens.

Hoe zouden we deze oorlogsclaims dan moeten beoordelen? Volgens Campfens, op dit moment werkzaam aan haar dissertatie: ‘Recht en onrecht in roofkunstkwesties’,  zou het niet alleen om eigendomsrecht moeten gaan: ‘Ik pleit er dan ook voor om roofkunstclaims in het licht van schending van mensenrechten te beoordelen, net als bijvoorbeeld claims op etnologische artefacten met spirituele betekenis voor tribale samenlevingen.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.