Universiteit Leiden

nl en

Kritische blik op genetische link voor autisme

Hoogleraar ontwikkelingspsychologie Carolien Rieffe werpt in "De Kennis van Nu" een kritische blik op bevindingen waaruit een genetische link voor autisme afgeleid wordt.

Oogcontact

De discussie draait om een bevinding van Amerikaanse onderzoekers dat oogbewegingen van eeneiige tweelingen meer overeenkomen dan oogbewegingen van twee-eiige tweelingen. Omdat eeneiige tweelingen genetisch identiek zijn en twee-eiige tweelingen niet, is dit een aanwijzing dat genen invloed hebben op het kijkgedrag van peuters in sociale situaties. Mensen met autisme maken over het algemeen minder oogcontact met anderen. Daarom interpreteren de onderzoekers hun bevinding als een genetische basis voor autisme.

Kanttekeningen

Carolien Rieffe wijst erop dat vermijding van oogcontact en autisme lang niet altijd samengaan. Ook wijst zij erop dat het onderzoek geen directe genetische oorzaak voor vermijding van oogcontact aantoont. Het vermijden van oogcontact kan ook een gevolg zijn van een sterke gevoeligheid voor prikkels, die mogelijk genetisch bepaald is. Carolien Rieffe benadruk het belang van weinig interesse in mensen als kenmerk waaraan autisme op jonge leeftijd herkend kan worden.

Lees hier het artikel van De Kennis van Nu.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.