Universiteit Leiden

nl en

Hoe bestrijden Facebook en Google terrorisme?

Facebook en Google staan onder druk om steeds meer te doen om terroristen van hun platform te weren. Op dit moment zijn ze bezig met het ontwikkelen van software om met kunstmatige intelligentie onwenselijke content te verwijderen. Leidse wetenschappers leggen voor de NOS uit hoe dit werkt, en of dit wenselijk is.

De software zal volgens Roy de Kleijn vooral de makkelijkere vragen beantwoorden, zoals het gebruik van foto- en gezichtsherkenning om ongewenste afbeeldingen te kunnen verwijderen. Volgens Jelle van Buuren en Quirine Eijkman is het echter ook een goede zaak dat er nog een hoop gewoon door mensen wordt gedaan, en niet alles aan de software over gelaten wordt. 

Onduidelijkheid

Echter, er blijven ook een paar belangrijke vraagtekens staan. Volgens Eijkman en Van Buuren is het een grote stap om zulk soort beslissingen aan private bedrijven over te laten, en dit niet door een onafhankelijke rechter te laten toetsen: 'Content van IS of Al-Qaida is al heel snel duidelijk terrorismegerelateerd, maar wat doe je in gevallen waar dat minder duidelijk is, zoals de oppositie in Syri├ź?'

Meer lezen? Lees het volledige artikel op de website van de NOS. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.