Universiteit Leiden

nl en

Alexandre Afonso: Kan de Franse "Vijand van de Republiek" de verkiezing winnen?

In de laatste ronde van de Franse verkiezingen, kiezen de Fransen deze zondag wie hun nieuwe president gaat worden. In een artikel voor de Washington Post probeert Alexandre Afonso, assistent professor aan de Universiteit Leiden, de stemmen te voorspellen om te kijken of Marine Le Pen de nieuwe president kan worden.

In het korte artikel (in het Engels), vergelijkt Afonso de historische resultaten van de Franse verkiezingen. Zo analyseert hij de stemmen van Jean-Marie Le Pen, de vader van Marine Le Pen, en toont hij aan dat Jean-Marie er niet in slaagde kiezers van de andere kandidaten naar zich toe te trekken. Aan de andere kant, het winnen van de eerste ronde door Macron betekent niet automatisch dat Macron ook de tweede ronde naar zich toe kan trekken. 

Hoe ziet het er dit keer uit? Afonso laat zien dat Le Pen een substantieel aantal stemmers kan krijgen van de conservatieve kandidaat Fillon, maar dat een groot deel van de stemmers van de andere kandidaten Macron steunt. Ondanks dat deze manier van peilen niet foutloos is, denkt Alexandre Afonso dat Le Pen weinig steun heeft uit andere lagen van de samenleving, en daarom niet in staat zal zijn een meerderheid van het Franse electoraat over zal kunnen halen. 

Meer lezen?

Het artikel is te vinden op de website van de Washington Post. Het is gebaseerd op een eerder blog voor de London School of Economics, wat ook is opgepakt door media in Spanje, Portugal, Slowakije, en BraziliĆ«. Alexandre Afonso heeft ook nog een blog geschreven op zijn persoonlijke website dat dieper in gaat op de karakteristieken van Macron en Le Pen stemmers. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.