Universiteit Leiden

nl en

Geerten Waling: 'De monddood is terug van nooit weggeweest'

De Volkskrant presenteert elke zondag twee opiniestukken van een vaste groep van acht auteurs. Op 9 april 2017 was het de beurt aan Geerten Waling, postdoc onderzoeker bij de afdeling Staats- en Bestuursrecht en coördinator van het profileringsgebied Politieke Legitimiteit.

Geerten Waling gaat in zijn opiniestuk in de Volkskrant in op zelfcensuur naar aanleiding van angst voor eventuele geweldsdreiging. Waling heeft begrip voor het feit dat de Volkskrant geen spotprent van Mohammed wil plaatsen zijn opiniestuk. Hij wijst daarbij onder meer op Flemming Rose, de redacteur van de Deense krant Jyllands-Posten, die sinds de publicatie van enkele Mohammed-cartoons in 2005 alleen nog onder zware beveiliging kan leven.

Waling zegt hierover: 'Zelfcensuur is misschien nog wel erger, in ieder geval vernederender, dan opgelegde censuur, maar extra pijnlijk is het als ze samengaan.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.