Universiteit Leiden

nl en

Meer aandacht voor biologische factoren jonge crimineel

Justitie moet bij de aanpak van jonge criminelen meer rekening gaan houden met biologische factoren. Zo schrijft het WODC, het wetenschappelijk onderzoeksbureau van het ministerie van Veiligheid en Justitie, in een rapport dat naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Tot nu toe wordt de verklaring voor crimineel gedrag vooral gezocht in sociale en psychologische factoren, maar volgens de onderzoekers van Justitie moet hier dus verandering in komen. Arne Popma, hoogleraar forensische psychiatrie zegt in de Volkskrant dat jongeren openstaan voor het toepassen van die nieuwe kennis. Zo gebruikt hij in zijn werk als psychiater voor kinderen en jongeren met psychiatrische- en gedragsstoornissen bij de Bascule in Amsterdam, hartslagmeters om een behandeling op maat te maken. 'De meeste delen van het brein die in verband worden gebracht met agressie, worden beïnvloed door stress en trauma's. Hoe eerder we kinderen anders leren omgaan met stress, hoe meer we de ontwikkeling van het brein beschermen.'

Het volledige artikel is terug te lezen op de website van de Volkskrant.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.