Universiteit Leiden

nl en

Wetenschappers vinden poot van Nederlandse beer

Leidse en Groningse wetenschappers hebben een fossiele poot gevonden van een van de laatste Nederlandse bruine beren. Ze deden de vondst in de Waterleidingduinen bij Noordwijk.

De gevonden klauw is waarschijnlijk zo’n duizend jaar oud. Vermoedelijk liepen er tot laat in de Middeleeuwen nog beren in Nederland rond. Dat denkt ook de Leidse hoogleraar archeologie Thijs van Kolfschoten, één van de auteurs van het artikel in Lutra (PDF) waarin de vondst werd bekendgemaakt. ‘Als je één zo'n vondst doet, kun je er van op aan dat er veel meer beren aanwezig waren. Want het gebeurt slechts zelden dat zo'n fossiel bewaard blijft’, zegt hij tegen De Volkskrant.

Inmiddels hebben diverse media aandacht besteed aan de vondst:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.