Universiteit Leiden

nl en

Ruimtemijnbouw zorgt voor conflicten

Een aantal bedrijven in de Verenigde Staten maakt zich op om mijnbouw te gaan plegen op de maan en op planetoïden. Volgens deze bedrijven is dit de oplossing voor het dreigende grondstoffentekort op aarde. Maar mogen bedrijven zich de grondstoffen in de ruimte wel toe-eigenen?

Deze discussie speelde op toen president Obama de Space Act ondertekende. Deze wet maakt het voor Amerikaanse bedrijven mogelijk een vergunning te krijgen om grondstoffen te winnen op planeten, manen en andere hemellichamen.

Volgens Tanja Masson-Zwaan, als docent verbonden aan het Instituut voor Lucht- en Ruimterecht, bevat het Ruimteverdrag geen expliciete afspraken over grondstoffenwinning. ‘Het probleem is dat het Ruimteverdrag de toe-eigening van grondstoffen noch verbiedt, noch toestaat’, zegt Masson-Zwaan in Down to Earth Magazine. Daartegenover staat dat landen de vrijheid hebben om de ruimte te gebruiken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.