Universiteit Leiden

nl en

Beelden in Leiden in het teken van botanica

Kunstenaars maakten voor de openluchttentoonstelling Beelden in Leiden (13 mei t/m 2 augustus) beelden die geïnspireerd zijn op het thema ‘botanica’. Aanleiding is het 425-jarig bestaan van de Hortus botanicus Leiden. Ook de Hortus toont er vijf.

Metershoge boeketten in de Hortus

Dit bloemstuk van Nieuwstad stond eerder in de beeldentuin ‘De Anningahof’ bij Zwolle.

Twee van de sculpturen in de Hortus zijn van de bekende beeldhouwster Linda Nieuwstad. Haar weerbestendige bloemstuk op een hoge stalen paal is al in de Sterrewachttuin geplaatst.

Wintertuin

Het andere kunstwerk, een reusachtig boeket, maakte ze eerder voor de beeldentuin van het LUMC. Dit vier meter hoge bloemstuk komt in de Wintertuin te staan en is gemaakt van dekens, vilt, wol en plastic. Nieuwstad laat zich inspireren door geschilderde bloemstillevens uit de 17de en 18de eeuw. Kunstenaars uit die tijd bezochten de Leidse Hortus om inspiratie op te doen voor hun schilderijen.

Jonge kunstenaars aan de slag met botanica

De openluchttentoonstelling Beelden in Leiden (BIL) beleeft dit jaar de vierde editie. De Hooglandse Kerkgracht is net als voorgaande jaren de hoofdlocatie.

Het werk Flores arte compositie (2011) is mede mogelijk gemaakt door het LUMC. Foto: Gert Jan van Rooij.

Tien jonge, veelbelovende kunstenaars etaleren hier hun werk. Zij kregen de opdracht een beeld te maken dat bij het thema botanica past.

Veiling

Beelden in Leiden organiseert op 9 juni een veiling onder leiding van veilingmeester Jop Ubbens, directeur van Christie’s, waar belangstellenden kunnen bieden op hun favoriete kunstwerk.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.