Universiteit Leiden

nl en

Educatieve iPad-game Planetenreis internationaal gelanceerd

De educatieve iPad-game Planetenreis is nu ook internationaal uitgebracht en beschikbaar in het Engels, Zweeds, Spaans, Duits en Frans. Het spel neemt kinderen mee op een spannende ontdekkingstocht langs de acht planeten van ons zonnestelsel, de dwergplaneet Pluto en de maan. De Zweedse versie van Planetenreis werd vrijdag 19 september aangeboden door de Leidse astrochemica Ewine van Dishoeck bij de uitreiking van de prestigieuze Gothenburg Lise Meitner Award 2014.

De educatieve game Planetenreis voert kinderen vanaf zes jaar mee op een reis door ons zonnestelsel. De speler reist van planeet naar planeet om objecten te verzamelen en die mee te nemen in een raket. Deze objecten zijn nodig om opdrachten succesvol uit te voeren op de acht steen- en gasplaneten, dwergplaneet Pluto en de maan. Spelenderwijs leert het kind over de eigenschappen van de planeten en de afstanden in ons zonnestelsel. Einddoel van de missie: Breng het ijs van Pluto terug naar de aarde!

Gothenburg Lise Meitner Award

De Zweedse versie van Planetenreis, Planetresan, is aangeboden bij de uitreiking van de Gothenburg Lise Meitner Award 2014 op 19 september 2014 in Gothenburg, Zweden. Prijswinnaar Van Dishoeck is enthousiast over de educatieve game: ‘Jonge kinderen komen met deze game op een speelse manier in aanmerking met ons fascinerende heelal. Ze leren over ons zonnestelsel in een leuk spel met een unieke vormgeving.’

De Gothenburg Lise Meitner Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een onderzoeker die een grote ontdekking heeft gedaan in de natuurkunde. Van Dishoeck ontvangt de prijs voor het identificeren van de reeks moleculaire reacties van het ijle gas en microscopische stofdeeltjes die het ontstaan van sterren en planeten mogelijk maken.

Encyclopedie met interessante weetjes over planeten

De game is gebaseerd op de NOVA-digibordles Zon & Planeten en op de kinderboeken over het zonnestelsel van sterrenkundejournalist Govert Schilling, die door Moon worden uitgegeven: De ontdekking van de maan, De ontdekking van de planeten, en De ontdekking van de sterren. De game biedt niet alleen een spannende reis door het heelal, maar ook een encyclopedie met daarin interessante weetjes over onze planeten.

Het spel is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar. Prijs: € 0,89.

Planetenreis is ontwikkeld door Game Oven in opdracht van NOVA en Moon Uitgevers, met een bijdrage van de Leidse hoogleraar Marijn Franx, Leidse Sterrewacht. Sterrewacht Leiden, Universiteit Leiden). Ewine van Dishoeck, ook hoogleraar aan de Universiteit leiden heeft de internationale lancering van de app financieel ondersteund. De game won in 2013 de derde prijs in de Meester App-wedstrijd van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Juryrapport vermeldde over Planetenreis: ‘Het is een echte ontdekkingstocht, je leert doordat je doet. Er zit een team achter met verstand van zaken. Ook de vormgeving is uitzonderlijk mooi’.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.