Universiteit Leiden

nl en

Veel media-aandacht voor babyfoto’s op blad van reuzenwaterlelie in de Hortus botanicus Leiden

Afgelopen donderdag was het zover: ouders konden foto’s laten maken van hun baby op het blad van de reuzenwaterlelie Victoria amazonica in de Leidse Hortus botanicus. De fotoshoot was ook dit jaar een groot succes. Veel ouders vonden het bijzonder om hun kroost op de reuzenwaterlelie te laten fotograferen.

Babyfotoshoot in de media

Ook de landelijke media waren aanwezig om het bijzondere moment bij te wonen. Ondermeer het programma Hart van Nederland van SBS6, het ANP en de Leidse media hebben aandacht besteed aan de reuzenwaterlelie. Hun items zijn te vinden via de onderstaande links:

Victoria amazonica

De Victoria amazonica is de grootste waterlelie ter wereld waarvan het blad wel drie meter groot kan worden. De plant groeit van nature in het stroomgebied van de Amazone-rivier in Brazilië. Op 8 juli 1872 bloeide de waterlelie voor de eerste keer in de Hortus botanicus Leiden. De bloem van de waterlelie bloeit slechts twee nachten, overdag is de bloem gesloten. De eerste bloeinacht is de bloem room-wit en geeft een zware ananasgeur af. De plant probeert hiermee kevers aan te trekken die vervolgens door het sluiten van de bloem worden ingesloten en bestuift met stuifmeel. De tweede bloeinacht gaat de bloem weer open en kunnen de kevers uitvliegen naar de volgende bloem. De bloem is dan donker-roze en verdwijnt na de tweede bloeinacht weer naar de bodem van het water om daar nieuwe zaden achter te laten.

Kans gemist?

De Hortus probeert elke zomer een fotoshoot voor baby’s tot zes maanden op de reuzenwaterlelie te organiseren. De Victoria amazonica kan het hele jaar bewonderd worden in de Victoriakas.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.