Universiteit Leiden

nl en

Beschrijvende taalkunde

Afrika

Aan het LUCL bekijken we bijna alle aspecten van een grote hoeveelheid Afrikaanse talen. Van fonologie tot antropologische taalkunde, van theoretische syntaxis tot straattaal: we onderzoeken het allemaal.

Afrika is een levendig continent: jong en dynamisch, maar tegelijkertijd ook de plek waar de mens is ontstaan.

Taal is de sleutel tot een beter begrip van Afrika en haar inwoners. Ongeveer een derde van alle talen ter wereld wordt in Afrika gesproken. Tussen deze talen is enorm veel variatie in taalstructuren en gebruikspatronen. Binnen onze groep hebben we expertise op het gebied van de talen van Noord-Afrika, verschillende talen uit West-Afrika, Ethiopië en Tanzania en de Bantoetalen van zuidelijk Afrika.    

Diverse onderzoeksonderwerpen

Onze onderzoeksonderwerpen zijn onder meer:  

  • Gebarentalen in West-Afrika 
  • De taalkundige geschiedenis van Oost-Afrika 
  • De syntaxis en informatiestructuur van de Bantoetalen 
  • Culturele en cognitieve categorisering van termen voor kleuren en patronen van diervachten  
  • Taalcontact tussen Afrikaanse talen  
  • Etnolinguïstische vitaliteit en diversiteit  

Naast deze onderzoeken, houden we ons bezig met de redactie van de Journal of African Languages and Linguistics, een vooraanstaand tijdschrift in dit onderzoeksdomein. Ook organiseren we de jaarlijkse Conference on African Languages and Linguistics (CALL), dat altijd plaatsvindt op de laatste maandag, dinsdag en woensdag van augustus. We begeleiden eveneens promotieonderzoeken, waarin voornamelijk door middel van nieuwe data (een aspect van) een Afrikaanse taal wordt onderzocht.  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.