Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Verbonden met de universiteit

Diverse leden van de Koninklijke Familie volgden een studie in aan de Universiteit Leiden en ontvingen er een eredoctoraat.

Prins Willem-Alexander trad in 1987 de universitaire voetsporen van zijn moeder Beatrix, tante Margriet en oma Juliana en begon aan een studie Geschiedenis in Leiden. In 1993 studeerde hij af op een scriptie over de Franse uittreding  uit de geïntegreerde commandostructuur van de NAVO en de manier waarop Nederland daarop reageerde.

'Geschiedenis interesseerde me als vak. Ik volgde daarnaast vakken toegespitst op mijn toekomst: zoals staatsrecht, Europees recht en economie. Ik merk nu al dat ik veel aan mijn studie heb gehad', vertelt hij in 1995 in een interview in het alumnimagazine Leidraad. Broer Constantijn en neef Floris, zoon van prinses Margriet, kozen ook voor een studie in Leiden.

Eredoctoraten

De Universiteit Leiden verleende eredoctoraten aan de drie koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Koningin Beatrix kreeg in 2005 een eredoctoraat voor haar inzet voor de vrijheid van meningsuiting. In zijn laudatio prees de toenmalige rector magnificus Douwe Breimer de manier waarop de koninklijke eredoctor gedurende haar 25-jarige regeerperiode had laten zien dat vrijheid verantwoordelijkheden met zich meebrengt. In haar toespraak concludeerde de vorstin dat haar éducation permanente aan de Universiteit Leiden begonnen was.

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.