Universiteit Leiden

nl en
Thema

Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat loopt van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024, staat het Nederlands Koninkrijk stil bij de koloniale en slavernijgeschiedenis.

In 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en op de Caribische eilanden werd afgeschaft. Officieel gebeurde dat al op 1 juli 1863, maar daarna was nog 10 jaar sprake van verplichte arbeid ‘onder staatstoezicht’. Pas in 1873 kwamen de de tot slaaf gemaakten daadwerkelijk vrij.

Herdenken van ons koloniale en slavernijverleden gaat ook om het nemen van verantwoordelijkheid voor onze positie daarin. De Universiteit Leiden zal in dit herdenkingsjaar binnen de universitaire gemeenschap en de stad bijdragen aan kennis en bewustwording van het koloniale en slavernijverleden. De universiteit ziet voor zichzelf een belangrijke rol en verantwoordelijkheid in het bestuderen van en kritisch reflecteren op die geschiedenis en de nasleep daarvan. Als oudste universiteit van Nederland maken we immers deel uit van dat verleden. 

Faculteiten en onderdelen van de universiteit organiseren diverse activiteiten, waaronder een Keti Koti dialoogtafel, publieksavonden en een tentoonstelling over Anton de Kom in Museum De Lakenhal. Wij kijken uit naar nieuwe inzichten, ontmoetingen en open gesprekken. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.