Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Boeken en films

Met haar wetenschappelijke ontdekkingen heeft de Universiteit Leiden geschiedenis geschreven, maar haar eigen historie is ook opgetekend in diverse boeken en een film.

Boeken

De rijke geschiedenis van de universiteit is vastgelegd in de boeken Groepsportret met Dame van Willem Otterspeer, emeritus hoogleraar Universiteitsgeschiedenis. Per eeuw is te lezen over de stichting en vestiging van de universiteit, de ontwikkeling en de relatie met stad en samenleving. In het boek Edele wijze lieve bijzondere staat deze geschiedenis nog eens beknopt opgeschreven.

Film Vier Eeuwen Vrijheid

Ook wordt de universiteitsgeschiedenis belicht  in de vierdelige film Vier Eeuwen Vrijheid. Emeritus hoogleraar Universiteitsgeschiedenis Willem Otterspeer belicht de hoogtepunten in de geschiedenis van de Universiteit Leiden.

De film is geïnspireerd op de bondige geschiedenis die Otterspeer ter gegelenheid van het 440-jarig bestaan van de Universiteit Leiden schreef: Edele wijze lieve bijzondere. Otterspeer neemt de mee langs bijzondere locaties in Leiden, onder andere het Academiegebouw, de Universiteitsbibliotheek en Museum Boerhaave.

Scaliger, Jan van Hout, Boerhaave, Thorbecke, Kamerlingh Onnes, Einstein, Huizinga, Cleveringa: veel namen van beroemdheden en geleerden komen voorbij in de films. Wat bond hen aan de Universiteit Leiden en wat (ver)bindt ons als universiteit na al die eeuwen?

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.