Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Over de gastschrijver

Schrijver en columnist Christiaan Weijts is vanaf najaar 2022 voor een jaar gastschrijver van de Universiteit Leiden. Vanaf najaar 2023 is schrijver en columnist Nicolien Mizee de gastschrijver van de Universiteit Leiden.

Nicolien Mizee (Foto: Tessa Posthuma de Boer)

Over Nicolien Mizee

Nicolien Mizee (1965), brak bij het grote publiek door met de thriller Moord op de Moestuin, maar gold al sinds haar debuut Voor God en de Sociale Dienst (2000) en En toen kwam moeder met een mes (2003, nominatie Libris Literatuurprijs) als geheimtip voor literatuurliefhebbers. Naast romans, een columnbundel, een eigenhandig geïllustreerd vogelboek en een kleurboek voor volwassenen schreef ze het kinderboek De Wereld van Wollebrandt (2016). De laatste jaren oogstte ze lof met haar autobiografische reeks Faxen aan Ger waarvan vijf delen tussen 2018 en 2022 verschenen. Voor de delen De Kennismaking en De porseleinkast kreeg ze in 2020 de Henriette Roland Holst-prijs.

Collegeserie

In haar collegeserie onderzoekt Nicolien Mizee hoe we in deze tijd van sensitivity readers en (online) bedreigingen, zelfcensuur kunnen voorkomen.

Culturele gevoeligheden zijn van alle tijden. Boeken zijn verboden, verbrand, en schrijvers verbannen of vermoord. Ook muziek kon ‘entartet’ zijn. Kortgeleden werd, hier in Leiden, gevraagd een schilderij met sigarenrokende heren uit de openbare ruimte te verwijderen.

 

Het grootste gevaar van censuur schuilt volgens Mizee in zelfcensuur: niet meer durven denken wat je denkt. Hoe ontkomen we daaraan? Door vaagpraat te vermijden en zo exact mogelijk te formuleren. Een schrijver die zich daarop toelegt, zonder zich te bekommeren om het effect van zijn woorden, zal vanzelf proza schrijven dat verrast, shockeert of als humoristisch wordt ervaren. 
Eerlijkheid tegenover onszelf is noodzakelijk om te ontstijgen aan de eenheidsworst der algemeen geaccepteerde meningen, aldus Mizee. Dat betekent allerminst dat alles wat wordt geschreven ‘echt gebeurd’ moet zijn: volgens haar adagium ‘echt gebeurd is een begin’ leren we particuliere ervaringen zowel van nabij als van een afstand te beschouwen.    

Er is geen betere manier om te leren kijken naar literatuur dan door je zelf in het ambacht te bekwamen. In de cursus Gastschrijver 2023-2024 wordt dus vooral door de studenten zelf geschreven, zowel thuis als in de colleges.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.