Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Ben Telders

Prof. mr. Benjamin Marius Telders, hoogleraar volkenrecht, stierf op 6 april 1945 in Bergen-Belsen aan vlektyfus. Voor en tijdens de bezetting was hij een voorbeeld van burgermoed. Hij streed tegen willekeur en onrecht.

Telders was - samen met zijn college Cleveringa - betrokken bij de gebeurtenissen in oktober 1940, toen alle hoogleraren een zogeheten ariĆ«rverklaring moesten tekenen. Telders leidde het verzet tegen deze verklaring. 'Tot hier en niet verder', schreef hij aan de president van de Hoge Raad, mr. L.E. Visser.  

Bij de protestrede van Cleveringa op 26 november 1940 zorgde hij voor de volkenrechtelijke argumentatie. Zonder Telders was het protest van Cleveringa niet zo succesvol geweest, concludeerde Kees Schuyt in zijn biografie over Cleveringa. Telders werd vanwege zijn verzet opgepakt en eind 1940 naar de gevangenis in Scheveningen gebracht, het Oranjehotel. Vlak voor het eind van de oorlog stierf hij in concentratiekamp Bergen-Belsen aan de vlektyfus.

Telders naam leeft voort in het volkenrechtelijk dispuut Professor Mr . B.M. Telders en in de TeldersStichting, het wetenschappelijk bureau ten behoeve van het liberalisme.

In april 2020, precies 75 jaar na zijn overlijden, kwam het boek 'Ben Telders. Moedig, strijdbaar en onverzettelijk' uit en werd de naam van het Klein Auditorium in het Academiegebouw veranderd in 'Telders Auditorium'. De eveneens in april uitgekomen Telders-film 'Aan ons de vrijheid' laat zien wat burgermoed betekent en kan zo een voorbeeld vormen voor de huidige generatie.

Film: Aan ons de vrijheid, Prof. mr. Benjamin Telders 1903 - 1945

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Film: Marit Geluk
Presentatie: Willemijn Polders
In opdracht van: Telders Symposium groep, 2020

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.